Trophy
the species we preserve
Trophy
Trophy
- the species we preserve
“Trophy" is een indringende voorstelling van de ernstige gevolgen van stroperij op uitstervende diersoorten. Het kaart de menselijke verantwoordelijkheid aan in de illegale wildlife handel, die ondanks internationale wetgeving en verzet van natuurorganisaties voortduurt.
"Trophy" is een herinnering aan de kostbaarheid van het leven en de noodzaak om het te beschermen. In een wereld waar trofeeën vaak geassocieerd worden met verovering, hoopt de kunstenaar het concept te herformuleren en de nadruk te leggen op het idee dat ware trofeeën de levens zijn die we redden en de soorten die we behouden.
Over De Maker
In het jaar 2021 ontving fotograaf en filmmaker Fleur Beemster een kunstsubsidie van de Gemeente Den Haag. Deze subsidie, bedoeld om samenwerking te stimuleren binnen de kunstwereld en culturele organisaties, bleek naadloos aan te sluiten bij Beemsters visie voor een project met conservatie als centraal thema.
Voor Beemster was de keuze voor een samenwerkingspartner snel gemaakt en het Nederlandse museum voor cultuur en wetenschap 'Museon Omniversum', bleek de perfecte match. Samen met de gerenommeerde tentoonstellingsproducent 'Bruns' begon het team aan een gezamenlijke inspanning om innovatieve concepten te ontwikkelen. Hun doel was om Beemsters fotografische visie om te zetten in een aangrijpende driedimensionale kunstinstallatie.
Met deze krachtige samenwerking wilden ze een uniek perspectief bieden op de grens tussen kunst en conservatie. Hun doel was om de kijkers een boeiende ervaring te bieden die verder gaat dan de conventionele grenzen van visuele vertelkunst. Het resultaat belooft een meeslepende en inspirerende creatie te zijn, die de impact van kunst op het behoud van de natuur onderstreept.
Het Doel
"Trophy" is ontwikkeld met als doel rangers te ondersteunen in hun veldwerk. De opbrengst gaat naar de Black Mambas, een anti-stroperij eenheid in Zuid-Afrika. Het streven is om licht te werpen op deze toegewijde individuen die onvermoeibaar te werk gaan om bedreigde diersoorten te beschermen.
De Black Mambas vormen een overwegend vrouwelijke ranger-eenheid.Deze vrouwen doorbreken traditionele genderrollen en dienen niet alleen als toegewijde beschermers van bedreigde diersoorten aan de frontlinie, maar streven er ook naar positieve rolmodellen te zijn binnen hun gemeenschappen.
Hierbij benadrukken ze de voordelen van natuurbescherming boven illegale stroperijactiviteiten. Hun missie gaat verder dan het beschermen van wilde dieren; ze zetten zich in voor het bevorderen van begrip en steun binnen de lokale gemeenschappen.
Tijdens hun patrouilles worden zij geconfronteerd met criminele activiteiten, voornamelijk geleid door mannen. Vaak zijn zij de enige kostwinnaar voor het hele gezin, vanwege ernstige werkloosheid in de omgeving. Weken achtereen van huis, bewegen zij zich in een post-koloniale en door mannen gedomineerde omgeving. Met de kunstinstallatie "Trophy" wil Beemster licht werpen op deze opmerkelijke groep vrouwen, die als onbezongen helden hun leven wijden aan de bescherming van hun leefomgeving en de diverse diersoorten die erin leven.
De Kunstinstallatie
Het kunstwerk "Trophy" vormt een krachtige en symbolische weergave van de ernstige gevolgen van stroperij op wilde dieren, met specifieke aandacht voor de bedreigde leeuwenpopulatie. Het kunstwerk bestaat uit vier afzonderlijke glazen panelen waar een kogel doorheen gaat, en de barsten in het glas benadrukken de breekbaarheid van het tafereel. In het laatste glazen paneel blijft de kogel 'frozen in time' hangen, zwevend in de lucht. Achter deze glazen panelen is een opvallende foto van een leeuw te zien, onaangetast en onberoerd door de kogel. Dit symboliseert het moment vóór het schot een bedreigde diersoort raakt, waarbij de kwetsbaarheid van het leven wordt benadrukt.
​
De installatie heeft een hoogte van 1,5 meter, een diepte van 2 meter en een breedte van 1 meter. Opgebouwd uit vijf glazen panelen, waarvan het vijfde paneel voorzien is van een directe fotoprint, is het geheel omkaderd met staal voor stabiliteit en duurzaamheid.
Status Quo
De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 40% afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds. Nu er in Afrika naar schatting minder dan 25.000 leeuwen in het wild leven, is de soort door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) geclassificeerd als kwetsbaar voor uitsterving.
​
De crisis beperkt zich niet tot Afrika, de illegale handel in wildlife maakt er een wereldwijd probleem van. In Azië is er sprake van een zorgwekkende afname in de tijgerpopulatie. Het traditionele medicinale gebruik van tijgerbotten, met name in producten zoals tijgerwijn, heeft geleid tot een verschuiving in de vraag naar leeuwenbotten uit Afrika. Leeuwenbotten worden als substituut voor tijgerbotten gebruikt, wat de kritieke toestand voor beide diersoorten vergroot.
​
In Zuid-Afrika vindt "canned hunting" plaats, waarbij leeuwen speciaal worden gefokt voor de trofeejacht. Deze praktijk vergroot de neerwaartse spiraal waarin de leeuwenpopulatie zich bevindt, omdat lichaamsdelen vanuit trofeejacht legaal mogen worden geëxporteerd. Dit opent de mogelijkheid voor illegale handel in lichaamsdelen, want een karkas van een gefokt of wild dier kent geen verschil. Zodoende heeft deze praktijk niet alleen gevolgen voor gefokte leeuwen, maar kan het ook druk uitoefenen op de wilde leeuwenpopulatie.
​
De 'Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora' (CITES) probeert de grensoverschrijdende handel te reguleren, maar uitdagingen bij de handhaving ervan blijven bestaan.
​
Om deze dreiging het hoofd te bieden, omvatten wereldwijde conservatie-inspanningen: anti-stroperijmaatregelen, straffen voor de illegale handel in wildlife en bewustmakingscampagnes tegen de vraag naar leeuwen- en tijgerproducten. De verslechterende toestand van de leeuwenpopulatie fungeert als een dringende wereldwijde oproep tot actie - een collectieve verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de koning van de savanne blijft bestaan.
"Door het kunstwerk te kopen, en daarmee de kogel, spaart de koper het leven van het dier."
"Ik ben dankbaar voor het ontvangen van de Makersregeling van de Gemeente Den Haag, waardoor ik heb kunnen putten uit de jarenlange ervaring van zowel Museon-Omniversum als Bruns. Met dit project wil ik de aandacht vestigen op essentiële vraagstukken, zoals de menselijke verantwoordelijkheid bij de jacht op bedreigde diersoorten, illegale handel in wildlife, en de kwetsbare staat van de natuur. Samen kunnen we werken aan het behoud van onze prachtige planeet en kostbare diversiteit aan wildlife, voordat het te laat is. Door het kunstwerk te kopen, en daarmee de kogel, spaart de koper het leven van het dier. Het kunstwerk zelf, evenals de aankoop ervan, dient als een statement. Men kan nog steeds genieten van een fysieke representatie van het dier, maar op een duurzame manier."
Locaties kunstinstallatie
Okt 2024 - Maart 2025
Bruns showroom Noord-Brabant
Jane Goodall tentoonstelling
Museon-Onmiversum Den Haag
Telefoon
+31622577523
© The contents of this site, including all images, film and text, are protected by copyright. Please send an email to info@fleurbeemster.com for permission to use an image.